POMPTECHNIEK

De werking en toepassing van pompen

Pompen zijn onmisbaar en niet weg te denken uit het dagelijks leven en onze industrie. Denk aan het drinkwatersysteem, verwerking van rioolwater en het verpompen van vloeistoffen tijdens een chemisch proces. Er zijn ook pompen die gasvormige producten kunnen verpompen. 

Om een vloeistof door een leiding te laten stromen moet de druk aan het begin van de leiding hoger zijn dan aan het uiteinde van de leiding. Een deel van dit drukverschil is nodig om de weerstand die de vloeistof tijdens het stromen ondervindt te overwinnen. In veel gevallen is ook extra druk nodig om de vloeistof een hoogteverschil te laten overwinnen. Het drukverschil dat nodig is om de vloeistof door een bepaalde leiding te laten stromen is afhankelijk van:

  • het aantal bochten en andere appendages in de leiding;
  • het hoogteverschil dat moet worden overwonnen;
  • de aard van de vloeistof;
  • de lengte van de leiding;
  • de stroomsnelheid.

Een pomp kan worden gebruikt om dit drukverschil te leveren. Er zijn vele pompsoorten die we op diverse manieren kunnen indelen, bijvoorbeeld naar werkingsprincipe, opstellingconstructie of toepassing. Op deze website leest u meer over de verschillende pompsoorten, de werking ervan en waar ze worden toegepast. 

Grofweg zijn pompen in twee types onder te verdelen, namelijk: verdringerpompen en centrifugaalpompen.

Verdringerpompen

Vanwege de verscheidenheid aan modellen, vereist het ervaring om de juiste pomp te selecteren. Verschillende factoren zijn van belang: vloeistofeigenschappen, bedrijfsomstandigheden, omgevingsomstandigheden, het totale systeem en de geldende normen en voorschriften. Het kan een uitdaging zijn om de juiste pomp te vinden die het beste aansluit bij de procesvereisten.
>> Lees meer

Centrifugaalpompen

Het kiezen van de juiste centrifugaalpomp vereist ervaring, omdat een groot aantal toepassingsspecifieke factoren bepalend zijn voor het optimale pompontwerp. Belangrijke criteria zijn onder meer de bedrijfsgegevens, de aard van het verpompte medium, het gewenste type installatie en het voldoen aan gespecificeerde normen of voorschriften. Al deze aspecten zijn van invloed op de keuze van pompen en hun specifieke ontwerpkenmerken.
>> Lees meer

Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op.

Scroll naar boven