tandradpompen

Tandradpompen – werking en toepassing

Tandradpompen of tandwielpompen worden meestal gebruikt voor het verpompen van viskeuze vloeistoffen. Deze mogen, om snelle slijtage of vastlopen te voorkomen, geen slijtend werkende of vaste bestanddelen bevatten.

Tandradpompen zijn roterende verdringerpompen.
Roterende verdringerpompen met uitwendige vertanding gebruikt men voor vloeistoffen met min of meer smerende eigenschappen. Roterende verdringerpompen met inwendige vertanding verplaatsen vaak ‘zwaardere’ vloeistoffen zoals melasse, stroop en bitumen. De grotere roterende verdringerpompen met uitwendige vertanding zijn veelal bij een laag toerental ook geschikt voor deze media.

tandradpomp allweiler

Tandradpompen met inwendige vertanding

De tandradpomp heeft een groot wiel met inwendige vertanding. Daarin draait een kleiner wiel met uitwendige vertanding. Hier transporteert het de vloeistof in de tandholtes van de zuigzijde van de pomp naar de perszijde.

Tandradpompen met uitwendige vertanding

De tandradpomp heeft twee tandwielen met uitwendige vertanding. Eén van de tandwielen wordt via een pomp-as aangedreven en neemt het andere wiel mee. Aan zuigzijde maakt een tand van het ene wiel steeds een tandholte van het andere wiel vrij. 

Daardoor ontstaat daar een onderdruk en kan vloeistof tussen de tanden stromen. De vloeistof gaat langs de buitenzijde van de tandwielen naar de perszijde van de pomp. Omdat daar de tandholtes weer worden opgevuld door tanden van het andere wiel, drukt het de vloeistof in de persopening.

De Zenith precisie doseerpomp


Toepassing

De Zenith precisie doseerpompen worden ingezet voor het verpompen en doseren van een licht viskeuze vloeistof. De vloeistof wordt middels een soort injectienaald in een kleine “tunnel” tussen twee folies geïnjecteerd. Hierbij is het noodzakelijk dat altijd exact dezelfde hoeveelheid wordt geïnjecteerd, en  de vloeistof in de tunnel over de volle lengte volledig gelijkmatig is verdeeld.

Werking 
De aanduiding tandwielpompen, lijkt bij deze afbeelding mogelijk een beetje verwarrend: De aanduiding tandwielpomp heeft betrekking op de beide tandwielen in de pomp. Het grote tandwiel wat zichtbaar is aan de buitenzijde dient ervoor om de eigenlijke tandwielpomp aan te drijven. Dit grote tandwiel is gekoppeld aan een tandwiel op de doseermachine, en op deze manier loopt het toerental van de pomp perfect synchroon met de snelheid van de doseermachine.

In de pomp 
Één tandwiel wordt aangedreven middels de lange as, en dit tandwiel drijft op haar beurt het tweede tandwiel aan op de korte as. De tandwielen grijpen nauwkeurig in elkaar, en de spelingen tussen de tandwielen en de voor- en achterplaat zijn minimaal. Hierdoor zijn de interne verliezen en de “backflow” minimaal. Aan de zuigzijde wordt tijdens het ronddraaien de ruimte tussen de tanden vergroot, waardoor een zuigende werking ontstaat. Op deze manier worden de ruimtes tussen de tanden (tandholtes) gevuld met vloeistof. De vloeistof wordt in de tandholtes langs het 8 vormige contour van de middenplaat getransporteerd Aan de perszijde lopen de tanden weer in de tegenoverliggende tandholte en wordt de vloeistof als het ware uit de tandholte geperst.

Algemeen
Zenith precisie doseerpompen worden met erg nauwe toleranties op alle onderdelen gefabriceerd. Op een aantal essentiële delen gelden toleranties van een paar duizendste millimeters. Hierdoor heeft de pomp goede zuigeigenschappen, en levert de pomp een constante capaciteit. De vorm van de tanden is zodanig gekozen dat de afdichting tussen de tanden optimaal is, en de pulsatie minimaal.

Scroll naar boven