schroefspindelpompen

Schroefspindelpompen – werking en toepassing

Bij een schroefspindelpomp draaien de schroeven rond in een pomphuis. Hierbij is de speling tussen spindel en pomphuis erg klein. De ruggen van de ene spindel vallen met een erg kleine speling in de holte van een andere spindel.

Toepassing van de schroefspindelpomp

Schroefspindelpompen zetten we in voor zeer uiteenlopende toepassingen van waterdun tot zeer viskeuze media.
Deze pompen hebben een inzetbereik tot drukken van ruim 200 Bar en zijn uitermate geschikt voor het verpompen van brandstoffen, smeerolie en dergelijke. Door het lage geluidsniveau is dit pomptype uitermate geschikt voor hydraulische systemen.

Ook zijn uitvoeringen van schroefspindelpompen leverbaar die zeer geschikt zijn voor het verpompen van levensmiddelen.

Uiteraard adviseert Sulteq u graag bij het selecteren van de optimale uitvoering.

schroefspindelpomp Houttuin transfer series

Er zijn twee soorten schroefspindelpompen:

Pompen met twee spindels
Hierbij wordt één as (de primaire as) aangedreven middels een motor of machine.

Door middel van een set oliegesmeerde tandwielen wordt ook de secundaire as aangedreven en lopen de assen exact synchroon.
De ruggen en de holtes van beide assen vallen nauwkeurig in elkaar, zonder hierbij contact te maken.

Doordat de spindels contactloos ronddraaien met zeer geringe spelingen, kan een schroefspindelpomp met twee spindels ook vloeistoffen verpompen die niet echt smerend zijn of bijvoorbeeld gasbellen bevatten.

Pompen met drie spindels
Bij een pomp met drie spindels wordt de hoofdspindel aangedreven door een motor of machine. De ruggen van de hoofspindel drijven direct de flanken van de volgspindels aan. Hierbij kan direct contact tussen de spindels ontstaan, en is het dus van groot belang dat de contactvlakken goed worden gesmeerd. Daarom kan men met een drie spindelpomp alleen maar vloeistoffen verpompen die voldoende smerende eigenschappen hebben. Voor beide typen schroefspindelpompen geldt dat ze beide ‘zelfaanzuigend’ zijn. Dit betekent, dat mits de pomp inwendig voldoende vocht bevat, men de zuigleiding kan ontluchten.

Scroll naar boven