Tandradpompen

Toepassing:

Tandradpompen of tandwielpompen worden meestal gebruikt voor het verpompen van viskeuze vloeistoffen. Deze mogen, om snelle slijtage of vastlopen te voorkomen, geen slijtend werkende of vaste bestanddelen bevatten. Roterende verdringerpomp met uitwendige vertanding worden veel gebruikt voor vloeistoffen met min of meer smerende eigenschappen. Roterende verdringerpompen met inwendige vertanding verplaatsen vaak ‘zwaardere’ vloeistoffen zoals melasse, stroop en bitumen; de grotere roterende verdringerpompen met uitwendige vertanding zijn veelal bij een laag toerental ook geschikt voor deze media.

Werkingsprincipe:

Tandradpomp met inwendige vertanding:
De pomp heeft een groot wiel met inwendige vertanding. Daarin draait een kleiner wiel met uitwendige vertanding. Ook hier wordt de vloeistof in de tandholtes van de zuigzijde van de pomp naar perszijde getransporteerd.

Tandradpomp met uitwendige vertanding:
De pomp heeft twee tandwielen met uitwendige vertanding. Eén van de tandwielen wordt via een pomp-as aangedreven en neemt het andere wiel mee. Aan zuigzijde maakt een tand van het ene wiel steeds een tandholte van het andere wiel vrij. Daardoor ontstaat daar een onderdruk en kan vloeistof tussen de tanden stromen. De vloeistof wordt langs de buitenzijde van de tandwielen meegenomen naar de perszijde van de pomp. Omdat daar de tandholtes weer worden opgevuld door tanden van het andere wiel, wordt de vloeistof in de persopening gedrukt.