Pakkingbus
De pakkingbus-pakking afdichting bestaat uit een aantal
pakkingringen die door een gland worden aangedrukt. We noemen de ringen ook wel stopbuspakking.
Er worden hiervoor verschillende materialen gebruikt. Het zijn vaak gevochten kunststofvezels, wel of niet geïmpregneerd met een smeermiddel. Stopbuspakking is leverbaar in de vorm van strengen, die op maat afgesneden kunnen worden.
Er zijn ook pasklare voorgeperste ringen te verkrijgen. Een beetje lekkage van vloeistof is nodig om de pakkingringen te smeren en te koelen. De pakkingbus moet dan ook druppelsgewijs lekken. Wanneer er te weinig lekkage is, bijvoorbeeld omdat de moeren van de gland te vast zijn aangedraaid, neemt de warmteontwikkeling door wrijving toe en de koeling af. De pakking kan dan verbranden. Ze wordt daardoor hard en dit veroorzaakt een snelle slijtage van de pompas of asbus.
Er bestaan constructies om de pakkingbusdruk te verlagen, zoals waaiers met ontlastgaten of met rugschoepen en ontlastleidingen zodat de gland niet te strak aangedraaid behoeft te worden. Verder zijn er meerdere mogelijkheden om de slijtage te verminderen en de warmte zo goed mogelijk af te voeren.
Lantaarnring

Lantaarnring tussen de pakkingen
Een lantaarnring is een ring met radiaal ingestoken sleuven en gaatjes die in de pakkingbus, meestal tussen de pakkingringen gemonteerd is.
Deze ring is via een intern kanaaltje, of met een dunne leiding vanaf de perskant van de pomp verbonden.
Hij wordt onder andere toegepast als de druk voor de pakkingkamer zo laag wordt dat er geen vloeistof meer naar buiten lekt, of zelfs lucht naar binnen wordt gezogen.
Dit kan het geval zijn bij een waaier met ontlastgaten en een grote zuighoogte. Ook bij een waaier met rugschoepen kan, bij grote zuighoogte en lage opvoerhoogte, de druk in de asafdichtingsruimte zo laag worden dat er onvoldoende lekvloeistof is.
De vloeistof die in de lantaarnring komt voorkomt dat de pakking droog loopt en dat er lucht kan worden aangezogen. In plaats van een lantaarnring met vloeistof, zijn er ook lantaarnringen met een vetpot erop. Het vet smeert de pakking en zorgt er voor dat er geen lucht kan worden aangezogen. Afhankelijk van de toepassing zit de lantaarnring onder in de pakkingbus of tussen de pakkingringen.
Asbus
Om te voorkomen dat na slijtage de hele pompas vervangen moet worden, kan de as ter plaatse van de pakking worden voorzien van een verwisselbare asbus of slijtbus van een slijtbestendig materiaal. Kleine pompen hebben vaak geen asbus omdat het goedkoper is bij een reparatie de hele as te vervangen.